Visualiseer en verbeter jouw slaap: Inzichten krijgen uit slaap-data gemeten door Fitbit®

Slaap analyseren met de Fitbit® App

Als je in het bezit bent van een Fitbit®, ben je waarschijnlijk tegengekomen dat het bijhouden van jouw slaap een van de features is. Door middel van grafieken kun je kijken per nacht wat jouw slaapgedrag geweest, bijvoorbeeld hoe vaak je rusteloos bent omdat je bijvoorbeeld steeds ligt te draaien. De officiële Fitbit® app heeft hier uitstekende grafieken voor.  

(Ik ga bij deze post met de billen bloot door mijn eigen data te laten zien, maar dat heb ik graag over voor dit vakgebied.

Fitbit app slaap     Fitbit app slaap doel

 

Overzicht voor meerdere dagen

Zoals je ziet, visualiseert de Fitbit® app uitstekend het slaapgedrag per nacht. Ook kun je in een staafdiagram zien hoe je over meerdere dagen (maximaal 8) geslapen hebt. Echter wilde ik graag nog meer inzichten hebben over mijn slaapgedrag, namelijk:

 • Hoe ontwikkelt mijn slaapgedrag zich over de weken of zelfs  maanden?
 • Over deze bovengenoemde periodes, wat is de verhouding tussen slaapduur en slaapkwaliteit?
 • Hoe laat ga ik meestal naar bed/val ik in slaap?
 • Wat is de relatie tussen de kwaliteit van mijn slaap en de tijden dat ik naar bed ga?
 • Hoeveel van de tijd dat ik in bed lig, slaap ik daadwerkelijk?
 • Op welke dag slaap ik het best? (en op welke dagen het slechtst?)

 

Eigen apps ontwikkelen met data uit de Fitbit API

Deze inzichten kun je niet halen uit de officiële Fitbit® app. Gelukkig heeft Fitbit een API die ontwikkelaars in staat stelt data te importeren naar een eigen omgeving, iets waar dataknutselaars zoals ik natuurlijk erg blij mee zijn. Ook voor Fitbit® zelf heeft dit een voordeel. Dit zorgt er namelijk voor dat er extra apps ontwikkeld kunnen worden. Een van die apps is de Fit Lifestyle App (nu nog een Beta versie) die ik gebouwd heb o.a. om de inzichten naar boven te halen die boven deze paragraaf staan opgesteld. Deze data analyseren kon ik al in R, maar nu hoef ik alleen maar in te loggen met mijn gegevens (Fitbit® credentials) en heb ik binnen een paar seconden de juiste inzichten. En beter nog, andere mensen kunnen deze app ook gebruiken.

Uitgebreid slaap analyseren

In een het artikel “Slaapgedrag analyseren en visualiseren met R” analyseer ik mijn slaapgedrag op een aantal aspecten. Met de Fit Lifestyle App kun je diezelfde inzichten naar boven halen met jouw eigen slaapgedrag! Door in te loggen en naar de “Sleep” tab te gaan krijg je een uitgebreid overzicht van jouw slaapgedrag. Ik zal de analyses kort beschrijven:

Hoe goed en op welk tijdstip slaap ik?

Op de “How you sleep” grafiek is elk bolletje een moment dat je gaat slapen. De volgende aspecten kun je daarbij zien:

 • De duur van jouw slaap (in minuten) op de y-as;
 • De datum op de x-as;
 • Aantal minuten dat je daadwerkelijk slaapt wordt met de grootte van elk bolletje aangegeven;
 • De aantal keren dat je rusteloos bent,  wordt met de kleur van het bolletje aangegeven, hierbij is groen goed en rood slecht.

 

Screenshot Sleep Fit lifestyle app

De “When you sleep” geeft de tijdstippen aan dat je naar bed gaat en laat de volgende aspecten zien:

 • De y-as laat het tijdstip in uren zien dat je naar bed gaat. Zo kun je zien dat onderin ’s nachts is en de bovenkant van de grafiek de late avonduurtjes staan. (Helaas zie je in mijn geval dat ik heel vaak ’s nachts pas slaap);
 • Het aantal minuten dat je daadwerkelijk slaapt;
 • De kwaliteit van de slaap (in dit stukje op de officiële Fitbit website kun je lezen hoe dit wordt berekend)  wordt in kleur aangegeven.

Meer inzichten in de data geven meer handvatten, en daardoor een grotere kans, voor verbetering.

Hoe lang slaap ik daadwerkelijk en op welke dag in de week slaap ik het best?

De “Area chart” laat zien welke tijd je daadwerkelijk slaapt van de minuten dat je in bed ligt. De “Sleep calendar” is een grafiek in de vorm van een kalender waarbij je zeer snel kan zien voor welke dagen de datapunten gelden. Zo kun je bijvoorbeeld een snel overzicht krijgen welke dagen je veel slaapt en op welke dagen minder. Dit wordt namelijk in elk vakje aangegeven door de intensiteit van de kleur: Een donker vakje is een hogere waarde voor het onderwerp dat gemeten wordt (in dit geval dus “Minutes asleep”).

SleepCalendar

 

Meer data, meer inzichten meer kans op verbetering

Zoals je ziet, slaap ik vooral ’s nachts en kan dat misschien leiden tot een verkeerd slaapritme. Dit vermoeden had ik natuurlijk al een beetje. Door de data te laten spreken, wordt je keihard geconfronteerd hoe je er voor sommige zaken voor staat. Hierdoor weet je ook gelijk waar je moet verbeteren. Uiteindelijk heb je door deze extra inzichten meer handvatten om jouw slaapgedrag te verbeteren. Dit is ook een van de doelen van deze App, meer handvatten geven om mijn slaap, gewicht, beweging en workout-doelen te verpulveren.

Extra inzichten met de Fit Lifestyle App

Zoals ik al eerder aangaf, de app is nog een Beta-versie en wordt nog continu aangepast. Echter werkt het al goed genoeg om waardevolle inzichten uit jouw Fitbit® data te halen. Het is daarom ook geen vervanging van de officiële Fitbit-app, maar een aanvulling voor mensen die het leuk vinden om meer inzichten naar boven te halen. Meer informatie over o.a. gebruik en data veiligheid kun je op de uitleg-pagina van de app bekijken. Probeer het eens uit 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: