Eenvoudig social media onderzoek doen met TweetExplorer

Tweets importeren

TweetExplorer is de webapplicatie waarmee je eenvoudig social media onderzoek op basis van tweets kan uitvoeren. Daarnaast kun je het ook gebruiken om tweets te downloaden. Op basis van jouw zoekterm en andere criteria worden er tweets geladen en verwerkt. Na een paar seconden, dit hangt af van de hoeveelheid tweets die je wilt laden, wordt er een wordcloud weergegeven met de frequentie van termen in deze tweets. Op dit moment kun je er voor kiezen om 50, 150, 300 of 500 tweets te laden.

TweetExplorer search tweets

TweetExplorer search frequency list

Frequente termen opzoeken uit de tweets

Met de slider onder ‘Frequent words’ kun je aangeven hoe veel keer een term minimaal moet voorkomen in de verzameling tweets, zo kun je makkelijk filteren naar de populaire termen. Naast de wordcloud kun je er voor kiezen of je de frequente termen in de tweets wilt weergeven in een lijst of gewoon plat in een verzameling woorden.

TweetExplorer search frequency words

Associaties tussen termen in de tweets

Bij het “Term relations” gedeelte kun je uitzoeken welke termen in de tweets associaties met elkaar hebben. Op deze manier kun je achterhalen wat de tweets zeggen over de associaties die mensen hebben met bepaalde termen. Ook hiervoor kun je kiezen om dit weer te geven in een wordcloud of in een lijst.

TweetExplorer term relations

Dendogram voor clusteren termen

Het dendogram geeft de clusters van de frequente termen weer. Op de y-as wordt weergegeven hoe frequent termen voorkomen in de verzameling tweets. Dit geeft een snel overzicht over hoe de belangrijkste termen in de verzameling tweets met elkaar associeren.

TweetExplorer dendogram tweets

Geladen tweets laten zien

In het “Return Tweets” gedeelte kun je de originele tweets terughalen. Zo kun je concreet te zien waar de associaties van de termen in de tweets vandaan komen door gewoon voorbeelden te pakken van tweets.

TweetExplorer Return tweets

Tweets downloaden

Tenslotte kun je de geladen tweets downloaden naar je eigen device. TweetExplorer exporteert deze tweets in csv-formaat.

TweetExplorer download tweets

TweetExplorer download tweets cvs

Beschikbaar op ieder device

TweetExplorer is makkelijk te gebruiken en hoeft niet eens geïnstalleerd te worden op je device. De webapplicatie is op ieder device met een browser te gebruiken. Zo is het makkelijk om bijvoorbeeld voor school, marktonderzoek of andere situaties eenvoudig om tweets te analyseren.

 TweetExplorer browser on devices

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: