Synergie: 1+1=3

The Beatles, een goed voorbeeld van synergie

Inleiding synergie


Synergie is een woord dat u vast wel eens ergens heeft gehoord. Het wordt meestal op een positieve manier geuit. Bijvoorbeeld: “ Er moet meer synergie in dit bedrijf gecreëerd worden’ of “Door de synergie die er ontstaat worden er in dit bedrijf uitstekende resultaten behaald”. Het is goed om te weten dat synergie als een soort van heilige graal in het bedrijfsleven wordt gezien. Echter is het zeker de moeite waard om het begrip synergie eens uitgebreid te bespreken. Let’s go!

– Wat is synergie?

– Hoe kunt u synergie toepassen?

– Slot

Wat is synergie?

Laat ik eerst synergie simpel en duidelijk definiëren; Er is sprake van synergie als de uitkomst hoger is dan de losstaande delen bij elkaar opgeteld. Nog simpeler gezegd; 1+1=3 of meer.

Een voorbeeld: Een mens heeft twee benen. Om snel vooruit te komen met een been moet een persoon snel hinkelen. Dit gaat ongeveer 3 kilometer per uur. Met twee benen kan een mens eigenlijk twee keer zo hard hinkelen. Maar omdat er nu een tweede been is bijgekomen is er ook een nieuwe mogelijkheid ontstaan, rennen! Rennen kan misschien wel tot 20 kilometer per uur. Dus zelfs als u loopt of rent past u met uw lichaamsdelen al synergie toe.

Zoals in het voorbeeld wordt uitgelegd ontstaat er een mogelijkheid waaraan vooraf niet is nagedacht. Als alle mensen maar een been zouden hebben gehad zouden zij het begrip ‘rennen’ niet eens kennen. In de praktijk gaat het met synergie precies zo. Als er afzonderlijk naar de middelen wordt gekeken die een persoon of partij heeft kan er niet worden gezien tot welke op synergie gebaseerde oplossing dat gaat leiden. Er komt dus veel creativiteit bij kijken als er gezocht wordt naar een oplossing op synergie gebaseerd.

Synergie een optelsom van middelen

De rekensom is dus eigenlijk: 1+1+creativiteit= 3 of meer.

Hoe kunt u synergie toepassen?

 

Twee partijen komen bijeen in een vergadering. Beide partijen willen een overeenkomst bereiken. Naast hun eigen belangen hebben beide partijen er belang bij dat er een overeenkomst bereikt wordt. Voor een partij zijn er verschillende benaderingen mogelijk.

Nu lijkt het misschien heel aantrekkelijk om te kiezen voor de Winnen-Verliezen benadering. Voor een eenmalige overeenkomst of voor een overeenkomst op korte termijn is het zeker een goede benadering, maar als je voor een relatie op lange termijn wilt gaan is Winnen-Verliezen niet de juiste benadering. De partij die verliest komt er namelijk achter dat die verloren heeft en te weinig uit de overeenkomst heeft gehaald. De verliezende partij gaat dus liever op zoek naar een partij waarbij er meer uit een overeenkomst gehaald kan worden.

Synergie kan gezien worden als het tegenovergestelde van een Compromis

Als de partijen een op synergie gebaseerde oplossing willen bereiken moet ‘Win-Win’ de insteek zijn van beide partijen. Er kan bijvoorbeeld voor gekozen worden om tijdens de vergadering open kaart te spelen. Op deze manier is het duidelijk welke middelen, wensen en belangen beide partijen hebben. Dit maakt de weg naar een op synergie gebaseerde oplossing alleen maar eenvoudiger.

Ten slotte nog 10 korte tips voor om synergie te stimuleren

Slot: Synergie bij The Beatles

Over synergie kan nog veel meer besproken worden. Bijvoorbeeld met wat er allemaal in de wereld en in het bedrijfsleven met synergie bereikt is. U zult zich misschien wel afvragen wat de reden is dat er een plaatje van de Beatles is gekozen voor dit artikel. Behalve het feit dat ik een liefhebber ben is het ook een goed voorbeeld van synergie. Alle vier de Beatle-leden (en hun producer Chris Martin) vulden elkaar perfect aan. Afzonderlijk van elkaar zijn het natuurlijk nog steeds goede artiesten. Echter als hun kwaliteiten afzonderlijk van elkaar bij elkaar worden opgeteld zou er een veel kleinere uitkomst ontstaan dan de uitkomst die er uiteindelijk bereikt is.

Wilt u meer weten over synergie en ‘Win-Win’ denken? Dan raad ik u aan het boek ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen R. Covey open te slaan op pagina 181.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: