De Bitcoin: Kijk naar de intrinsieke waarde.

Bitcoins

In dit artikel ga ik niet erg inhoudelijk in op de specificaties, geschiedenis en uitgebreide mogelijkheden van de Bitcoin. Ik denk niet dat dit nodig is voor iedere trend die komt langs waaien. Het lijkt me veel belangrijker om te kijken wat je er mee kunt en wat een bepaalde technologie mij in staat stelt om te doen.

Over het algemeen denk ik dat de Bitcoin vooral een gevalletje is van wie het eerst komt die het eerst maalt; heb je toevallig een poosje geleden voor een prikje wat Bitcoins in bezit gekregen, dan lacht het lot je op dit moment toe. Zou je nu (meer) Bitcoins moeten kopen? Dat ligt er aan wat je er mee wilt doen, dit zijn over het algemeen dus twee dingen:

  • Bitcoins gebruiken als betaalmiddel;
  • Bitcoins gebruiken als investering in de hoop dat de waarde stijgt.

Over deze laatste mogelijkheid met Bitcoins zal ik mijn mening geven en deze onderbouwen met de theorie achter de aandelenmarkt.

Wat de gek er voor geeft

Best wel raar eigenlijk hè, iets kopen waarvan de waarde continu aan het schommelen is. Deze schommeling is een afspiegeling van de schommeling in het vertrouwen, meningen, waardering en nog tal van andere zaken die bepaald worden door een mensen menigte. Dit is het geval bij de aandelenmarkt en de eventuele handel in Bitcoins. Een simpel voorbeeldje; een bedrijf heeft een waarde van 1000 euro en besluit om aandelen uit te geven over het gehele vermogen. De emissie gebeurd in 100 aandelen van 10 euro (10 euro x 100=1000 euro: gehele waarde van het bedrijf). Nu wordt er op deze aandelen geboden, weer door de menigte. Op basis van populariteit –> vraag naar het aandeel wordt de prijs van het aandeel bepaald. Stel dat deze uitkomt op 15 euro per aandeel en deze allemaal verkocht worden, dan zijn de 100 aandelen bij elkaar voor een waarde van 1500 euro verkocht. Bij wijze van spreken is het bedrijf, gekeken naar de waarde in uitgegeven aandelen, 1500 euro waard zonder dat er ook maar iets aan het bedrijf zelf veranderd is.

Derivaat

Simpel gezegd; die extra 500 euro bestaat niet, in ieder geval niet in de zin dat het (extra) waarde vertegenwoordigd van het bedrijfje. Die 500 euro, en nu val ik weer in de herhaling, is in de wereld geholpen door een menigte aan mensen. Als het echte fysieke bedrijf namelijk onderverdeeld zou worden in stukjes aan de aandeelhouders zou iedereen alsnog per aandeel 10/1000ste van het bedrijf krijgen. Ieder aandeel met een intrinsieke waarde van 10 euro. Dan kom je er feitelijk achter dat je voor 5 euro per aandeel in de maling bent genomen. Dit verschil tussen de intrinsieke waarde en de verkoopwaarde van het aandeel is derivaat. Door dit soort geintjes is zowat de hele wereld economie stuk gegaan. De onderstaande afbeelding geeft een korte schets van dit voorbeeldje.

 

Voorbeeld instrinsieke waarde en derivaat

Voorbeeld intrinsieke waarde en derivaat.

Kijk naar de intrinsieke waarde van de Bitcoin

Wat ik met dit voorbeeldje heb proberen uit te leggen is dat ik denk dat je moet opletten en goed moet kijken naar wat je koopt. Wat is de intrinsieke waarde van een Bitcoin? Is het gemak om digitaal geld te hebben het verschil in waarde tussen normaal geld en een Bitcoin waard? Wat vind je de intrinsieke waarde van een brood, een euro? Wat vind je de intrinsieke waarde van een Hermes-riem, 5 euro aan leer en 2 euro aan ijzer, terwijl mensen er 200 euro voor betalen –> een beetje een groot verschil tussen de intrinsieke waarde en de verkoop waarde hè? Sta ook op deze manier tegenover de waarde van de Bitcoin; hoeveel verschil in intrinsieke waarde en verkoopwaarde wil ik uitgeven? Wil ik het kopen omdat het schaars is en het delven van de Bitcoins niet (nog) vreselijk snel gaat? Kijk ook niet alleen naar geld, wat geld maakt zich ook schuldig aan wat de gek er voor geeft. Ja het wordt misschien erg ingewikkeld en vaag nu maar om iets als de Bitcoin zo objectief mogelijk te beoordelen moet je nu eenmaal terug naar de basics.

Een gokje wagen?

Zie je de Bitcoin als een investering, dan zou het best nog wat kunnen opleveren als je geluk hebt. Echter is het niet meer dan een casinospelletje. Aangezien de waarde wordt bepaald door een menigte met onvoorspelbare mensen, is de toekomstige waarde ook vrij onvoorspelbaar. Natuurlijk zullen er wel een aantal variabelen zijn waarmee je met een bepaald niveau van betrouwbaarheid enige uitspraken zou kunnen doen over de toekomstige waarde van de Bitcoin, maar naar rationele factoren kijken om irrationele voorspellingen te doen lijkt mij niet verstandig. Echter is het dan voorspellen op basis data uit eerdere gebeurtenissen en die bieden zoals ze op de beurs zeggen geen garantie voor de toekomst.

Doe geen moeite

Mijn mening over de Bitcoin is vrij neutraal, je kan er niks over zetten en er alleen maar bij staan en naar kijken. Voor hetzelfde geldt sla je jezelf volgend jaar voor je hoofd omdat de koers van de Bitcoin naar 10.000 euro is gestegen en je geen Bitcoins heb gekocht omdat je een artikel hebt gelezen op een of ander blogje. Ik zou vooral geen moeite doen om onderzoek te doen om te voorspellen naar de toekomstige waarde van de Bitcoin. Elke factor die de waarde van de Bitcoin bepaald, brengt weer een legio aan variabelen met zich mee die onderzocht moeten worden. Laat je ook niet meeslepen door berichten over de toenemende digitalisering of andere berichten die uit het niets een verband proberen te schetsen met de waarde van de Bitcoin. Ook deze onderwerpen en verbanden met de Bitcoin brengen weer talloze variabelen met zich mee die gedefinieerd en onderzocht moeten worden, en het leven van een mens is nu eenmaal te kort om 100.000.000 variabelen te onderzoeken. Ik zie de Bitcoin vooral als (virtuele) valuta en als munt die ik aan mijn muntenverzameling toevoeg en hoop dat er flink wat harde schijven met Bitcoins zoek raken zodat de waarde van mijn Bitcoin stijgt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: