Slaap en slaapgedrag analyseren en visualiseren met R

Fitbit heeft een uitstekende app en een mooi dashboard om je bewegingsactiviteiten bij te houden en te analyseren. Echter, als iemand die van spelen met data houdt, kon ik het niet laten om zelf de ruwe data van de Fitbit  te importeren en te analyseren. Een van de activiteiten ik geanalyseerd heb, is mijn slaapgedrag. De Fitbit meet verschillende onderwerpen die wat over je slaap vertellen zoals het aantal minuten dat je daadwerkelijk in slaap bent en het aantal keren dat je rusteloos bent. Over deze onderwerpen heb ik de data bewerkt en twee visualisaties gemaakt die wat over mijn slaap over de afgelopen paar maanden vertellen. Voor het importeren van data kun je de direct Fitbit API gebruiken of het R package fitbitScraper. Voor dit experiment heb ik het fitbitScraper package gebruikt.

Sleepduration_timeAsleep

Sleep time – and minutes actually asleep

Merk op dat de kwaliteit van mijn slaap vrij dramatisch was tussen mei en juni, rode kleine puntjes. Het liefst zie ik natuurlijk grote groene bollen flink aan de bovenkant van de grafiek.

De volgende visualisatie geeft informatie over mijn slaap, de minuten dat ik daadwerkelijk slaap en het aantal keren dat ik rusteloos ben.

Sleepduration_minutes_asleep_timesrestless

De kleuren in de visualisatie geven het aantal keren dat ik rusteloos ben aan. Over het algemeen kun je zien dat hoe langer ik slaap, hoe rustelozer ik ben (vrij logisch eigenlijk want je hebt dan meer tijd om rusteloos te zijn). In sommige gevallen kun je zien dat ik ook rusteloos ben in als ik kort slaap, wat karig is want dan ben je ook nog eens rusteloos tijdens die korte periode slaap. Er zijn ook veel groene, en grote groene punten, die aangeven dat ik goed slaap.

Dit testje laat de flexibiliteit van R zien om data uit verschillende bronnen en apparaten uit te lezen. Voor over deze stappen of over het script kun je me altijd mailen. Slaap lekker 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: